Elöntötte a médiumokat (köztük még a RTL Híradó is beszámolt róla) a gödöllői cukrász bácsi, Barna Illés története, miszerint egy névtelen bejelentés miatt be kell zárnia az üzletét. Az internet népe elkezdett aláírásgyűjtésbe kezdeni az idős cukrászért, a cukrászdájáért, és persze, mély felháborodásukat fejezték ki, hogy mennyire szívtelen a hivatal, hogy lehet ilyet tenni, stb.
Az eset kicsit kibontva:
A NÉBIH egy névtelen bejelentés alapján ellenőrzést tartott az idős cukrász cukrászdájában, amely azt a döntést eredményezte, hogy vagy felújítja a cukrászdát és új gépeket vesz, vagy bezáratja. Barna Illés zokogva mesélte el az esetet RTL Klub Híradójában, természetesen az emberfia egyből megszánta és megsajnálta őt. Barna úr zokogva mondta szintén a RTL Klub-nak, hogy nincs pénze az új gépekre, meg, hogy neki csak 66 ezer forint a nyugdíja, és 12 fajta gyógyszert szed, ezzel is erősítve az elesett, meghurcolt, összetört idős ember imidzsét, amelyet természetesen a RTL Klub, "ahogy kell" meg is lovagolt. Egy "picit" hatásvadászra sikerült a híradós anyag, de hát cirkusz kell a népnek. Az anyagot újra tudjátok nézni itt!
Találhatunk egy hosszabb beszámolót is az RTL Klub-tól, amely anyagban azért már vannak árulkodó "részletek". Én konkrétan ledöbbentem a látottak miatt, régi, lepusztult, koszos, rozsdás gépek stb.. Ezt tényleg nem látják az emberek? Na mindegy. Nekem a látványtól elment a kedvem, hogy valaha is egyek a fagyijából, vagy a süteményéből.
Most nézzük mit állapított meg a gödöllői járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági osztálya: "Festéssel javított, rozsdás, így az egészségre ártalmas keverőgépben készültek a sütemények". Van kérdés? De a fényképeket, felvételeket látva, nem csodálkozhatunk azon, hogy a hivatal arra kérte az idős vállalkozót, hogy vegyen új gépeket, és, hogy újítsa fel a cukrászdát. Annyiban még rendes is volt a hivatal, hogy nem akarták pluszba megbüntetni is, csak a felújítást és a gépek cseréjét kérték.
Az internet megmozdult, petíciót kezdtek el írni az öreg emberért. Nagyon kíváncsi lennék, hogy, akik aláírták a petíciót elgondolkoztak-e azon, hogy ők ennének-e olyan süteményből, vagy fagyiból, amely olyan gépek segítségével készül, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak?! Az is nagyon érdekes, hogy az utóbbi időben sok helyet bezáratott a NÉBIH, nagyjából ugyanezen okok miatt, azokban az esetekben viszont senki sem kezdett aláírásokat gyűjteni sőt. Nyilván ott nem volt egy megtört 78 éves bácsi, csak névtelen vállalkozók, akik szintén nem feleltek meg az előírásoknak.
A szeretlekmagyarorszag.hu -n lehet további megrázó képeket találni a cukrászda működéséről:
E kép alá írtam egy durvát, de inkább kitöröltem, hiszen csak egy 78 éves emberről van szó, de ez a kép önmagáért beszél. Képzeljük el azt, hogy mondjuk a kedvenc éttermünkben a szakács hasonlóan felöltözve készíti el az ételünket. Örülnénk? Ugye nem?!
És arra is kíváncsi lennék, hogy aki aláírta a petíciót és nézi ezeket a képeket - nem bánta meg? Hiszen ahogy alapvető elvárás, hogy otthon tiszta konyhában süssünk-főzzünk, ha vendégeket várunk, vagy akár csak a saját családtagjainknak főzünk, úgy még erősebb ez az elvárás, a higiénia iránti igény egy cukrászdában, ahol naponta akár több száz ember megfordul. Tegyük a kezünket a szívünkre: elvinnénk a gyerekünket fagyizni ebbe a cukrászdába? Egészségügyi kockázatot vállal, aki úgy válaszol: igen.
A facebook-on is találhatunk érdekesebbnél érdekesebb képeket, szemezgetve mutatok egyet-kettőt:
Ugye ezekhez a képekhez sem kell kommentár és magyarázat?
Az eset mindenképpen tanulságos! Ha most szeretne valaki nyitni egy cukrászdát, akkor egy vagon pénzt (több milliót) kell költeni a gépekre, a HACCP előírásokra, személyzetre (egyedül nagyon nehéz, már-már lehetetlen kiszolgálni, fagylaltot készíteni, rendelni, szállítani), a működésre stb. Ha életben akarsz maradni, és sikeres szeretnél lenni, akkor a felsoroltakra költeni kell, nem kérdés.
Elhiszem, hogy Illés bácsi jó cukrász, de hogy 50 év alatt nem jutott az eszébe, hogy haladjon a korral? Hogy igényesebb legyen a környezetére és a munkakörülményeire?
Az esetnek több tanulsága is van. Az egyik, hogy működhetett ilyen körülmények között cukrászda ma Magyarországon. (Azzal együtt, hogy nem tudjuk, hogy a jelenlegi nemhigiénés állapot mióta áll fenn.) A másik a félreértelmezett szolidaritás. Persze, hogy vannak, akik megszánják az idős cukrászt, és aláírásokat gyűjtenek - de ha már akkora az együttérzés, inkább össze kellene fogniuk és elvégezni egy tisztasági festést, egy fertőtlenítést - még az új gépek beszerzése előtt. A nép felháborodott hangjának nagyon jó teret adnak a kereskedelmi televíziók - de talán el kellene gondolkodni, hogy milyen ügy mellé érdemes petícióval vagy híradással oda állni.
Mert mi úgy érezzük, ez nem az az ügy.