Miért legyünk kedvesek a pincérrel?
2016. július 07. írta: nyeső

Miért legyünk kedvesek a pincérrel?

A magyar étteremkultúra - a vendégek viselkedésének tekintetében - még hagy kívánni valót maga után. Alapvetően vannak illemtani hiányosságok is, például illik köszönni, ha bemegyünk valahová - ahogyan a pincérnek, eladónak is illik köszönni, vagy vissza köszönni. Összeszedtünk saját kútfőből és a neten fellelhető (szak)irodalomból néhány dolgot, amit érdemes szem előtt tartani, nemcsak azért, mert nem akarjuk, hogy tahónak gondoljanak, hanem mert ezek hozzátartoznak az alapvető emberi viselkedési normákhoz.

Először tegyük rendbe a fogalmakat. Pincér vagy felszolgáló?
Magyarországon létezik pincér szakképzés, utána googliztunk, hogy mik (lehetnek) a pincér feladatai. Ezek: éttermi terítéshez, felszolgáláshoz való felkészülés: eszközök előkészítése; asztalok terítése, díszítése; étlapok, árlapok összeállítása; vendégek fogadása kiszolgálása; számla kiállítása, pénz megőrzése, elszámolás; pultok, vitrinek, italhűtők feltöltése, gépek üzembe helyezése; ételek, italok és cukrászati termékek adagolása, tálalása, csomagolása; felszolgálás fogadásokon, banketteken, szállodai szobákban, hajón, vonaton. A pincér olyan szakember, képzése, aki képes a protokoll előírások szerint fogadni a vendéget, ismertetni a választékot, ételeket, italokat ajánlani, rendelést felvenni. A vendégek által választott ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja. A vendéglátó egység üzemeltetésével kapcsolatos teendőket elvégzi, az árukészlet alakulását figyelemmel kíséri, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában, dokumentálásában. A munkaterületet és a vendégteret nyitásra előkészíti, a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíti.


A szakma szerint - jellemző munkakörök pincér végzettségűek számára: csapos; étkezőkocsi-felszolgáló; éttermi felszolgáló; főpincér; hajópincér; italpincér.


Most, hogy ezt rendbe tettük, látható, hogy a pincér is sokat tanul azért, hogy az asztalunkhoz hozhassa a levest. Szakképesítést szerez, ha jól tanul, akkor versenyekre jár, szakmai gyakorlatot végez a tanulás mellett. Tehát a pincér pont olyan ember, mint mi, csak más a szakmája.

Hogyan viselkedjünk másokkal?
Az élet minden területén alapszabály: úgy, ahogy azt mi is elvárjuk másoktól.

 

urbanfrangment_wiaters.jpgFotó: urbanfragment.com

 

Egy kis éttermi protokoll
Nyilvános helyekre mindig a férfi lép be először. Ha belépett, tartja az ajtót a társaságában lévő nőnek. Ez után előre engedi a hölgyet.
Egyre több olyan hely van azonban, ahol a pincér kíséri asztalhoz a vendégeket. Egy kis rutinnal ezt már gyorsan fel lehet mérni az érkezést követően. Ez esetben meg kell állni a bejáratnál, és megvárni, míg a személyzetből odajön valaki, és odavezeti a vendéget az egyik asztalhoz. 
Az asztalnál a nő ül le először, a férfi kihúzza neki a széket.
Rendelni férfi feladat. Ha a nő kiválasztotta, hogy mit enne, elmondja a férfinak, aki leadja a rendelést.
Ha már választottunk az étlapról, tegyük az asztalra összecsukva - ezzel jelezzük a pincéreknek, hogy már választottunk, és szeretnénk rendelni. Ez a jelzés helyettesíti azt, hogy a pincér után óbégassunk, hogy jöjjön már, mert rendelnénk.
Ha bort rendeltünk, az italos pincér kinyitja a palackot, és tölt a férfinak egy kortyot kóstolásra. Ezt azért teszi, mert a vendég így ellenőrizheti, hogy megfelelő-e a bor, és hogy megfelelő-e a hőmérséklete. Ha a férfi ezt rendben találja, az italos pincér tölt minden vendégnek.
A pincért nem kiabálva szólítjuk az asztalhoz, nem is integetünk ész nélkül. Csettintgetni, kiabálni, halló-hzallózni, tapsolni - bunkóság.
Ha befejeztük az étkezést, az evőeszközöket tegyük párhuzamosan egymás mellé. Ezzel jelezzük, hogy a pincér elviheti a tányért, végeztünk a fogással.
A számlát a protokoll szerint egyben kell kifizetni, és az fizet, aki a számlát kikérte. Sok esetben egy baráti társaság tagjai összedobják a számlát - az illem szerint ezt azt követően kell elintézni egymás között, ha valaki már egyben fizetett. Ne borítsuk ki a pincért és ne is tartsuk fel azzal, hogy kiszámoltatjuk vele egy tíz fős asztaltársaság fogyasztását személyenként.
Borravalót Magyarországon szokás adni. De szerintünk nem mindig muszáj. Nem kell, ha a kiszolgálás csapnivaló, ha összekeverték az ételeket, ha nem volt letakarítva az asztal. Szokás borravalót adni, ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással, ha ultrafinomat ettünk.
A protokoll szerint étteremben akkor kell borravalót adni, ha a számla nem tartalmazza a felszolgálás díját, ha a kiszolgálás jó, udvarias és figyelmes.

Reklamáció
Akik dolgoznak, hibáznak is. Ha valami gond van, nem kell hisztizni, balhézni. Ez is tahóság. Diszkréten el kell mondani a pincérnek, mivel nem vagyunk elégedettek, mi nem tetszik. Legyünk udvariasak, és ne döngöljünk a földbe senkit. Ne feledjük, amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha rátámadunk a pincérre, nem fog megoldást keresni. Miért is tenné? Gondolkodjunk el, hasonló esetben mi hogyan viselkednénk, ha nekünk ugrana valaki. Ha udvariasak, kedvesek és tényszerűek vagyunk, biztosan lesz megoldás a problémánkra. Ha tahók, akkor tuti nem (és meg is érdemeljük).

Miért ne tegezzük a pincért?
Mert nem a haverunk.
Nem oké: Helló, hozzad már a számlát. Nem oké: Elnézést...
Oké: Legyen szíves hozni a számlát, fizetni szeretnék.

Így hirtelen ennyi jutott eszünkbe, biztosan van olyan, amit kihagytunk, vagy amit felülír az élet. De tény: ha normálisan viselkedünk vendégként, akkor a fogadtatás is biztosan barátságos, kedves lesz. 

 

Források: Hansági Szakiskola, Protokoll-Etikett

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr318872116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pepibubó 2016.07.08. 00:27:42

"...ha normálisan viselkedünk vendégként, akkor a fogadtatás is biztosan barátságos, kedves lesz. "
Beteg vagy.

2016.07.08. 01:46:00

Magyarországon a vendég van a pincérért. Ez most már teljesen világos.

Gróf Leninkoerúthy Taszyló 2016.07.08. 01:59:38

Egy ember jellemét kiválóan megmutatja az, ahogy az öt kiszolgálóakkal viselkedik. De hát úrnak születni kell.......

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.07.08. 06:58:03

"Ha belépett, tartja az ajtót a társaságában lévő nőnek. "

Aha. Aztán se ki se be, annyira szűk néhány helyen az előtér.

Pepe135 2016.07.08. 07:23:56

A pincér ne tegezzen le! Sehol!
Ha intek és nem jön, akkor igenis nyomatékosabban kell megszólítani.
Csak mert egy asztalnál ülünk, még attól lehet, hogy mindenki maga szeretné rendezni a számláját. Kb pontosan ugyanannyi tételt kell összeadnia :(
a vendég kiszolgálást vár. Ehhez kell egyfajta szolgalelkűség. Aki nem ilyen beállítottságú, válasszon más szakmát.

pushup 2016.07.08. 07:25:31

"A pincért nem kiabálva szólítjuk az asztalhoz, nem is integetünk ész nélkül. Csettintgetni, kiabálni, halló-hzallózni, tapsolni - bunkóság. "

erről az a vicc jut eszembe ...
- Mi van a pincér sírjára írva?
- ???
- Az Úr végre elkapta a pillantását

dzsaszper 2016.07.08. 08:01:00

"A számlát a protokoll szerint egyben kell kifizetni, és az fizet, aki a számlát kikérte. Sok esetben egy baráti társaság tagjai összedobják a számlát - az illem szerint ezt azt követően kell elintézni egymás között, ha valaki már egyben fizetett."

Ez a bankkártyás fizetések elterjedésével enyhénszólva idejétmúltnak tűnik, amelyik vendéglátóegység leragad ennél, az piacot fog veszteni.

Zirowe 2016.07.08. 08:08:03

Tehát, én legyek a lehető legkedvesebb, hogy ő kedves legyen velem, hogy a végén megjutalmazhassam a borravalóval, amit egyébként mindenképpen elvár.
A kör bezárult.

Terézágyú 2016.07.08. 08:15:47

Magyarországon, ha valaki elkezdi a "Miért legyünk kedvesek a..." kezdetű mondatot, akkor úgyis a többség hőbörögni fog, hogy "Dehogy leszek én kedves, legyen kedves ő, hozzám! hát nehogymá!!!!

Ez a hozzáallás meg is látszik az egész országon.

Pepibubó 2016.07.08. 09:05:52

@DocBulywood:
Mondom gyermekem, Hagyma helyett, aki ilyenkor már alszik az időeltolódás miatt. Persze a végtelenül szomorú, csalódott kifakadása nem erről, hanem valószínűleg arról az eltolódásról szól, amit a 40 évnyi kommunista diktatúra okozott Magyarországnak. Amiről 1990-ben azt hittük, hogy legalább csökkenni kezd a normális demokráciákhoz képest. Akkor úgy tűnt, hogy a 4 évtizednyi kommunista diktatúra fizikai, tárgyi rombolásának eltüntetése lesz a nagyobb feladat. (Lerobbant épületek, utak, közművek, eladhatatlan termékeket ontó ipar.) 25 év alatt kiderült, hogy ez volt a kisebbik feladat. A sokkal nehezebb - s ma úgy tűnik, 100 év alatt se megoldható -, az a rombolás, amit a fejekben végzett a 4 évtizednyi kommunista diktatúra. Hogy mára a politikai hatalomban ülők is rájöttek, sokkal egyszerűbb a rákosi-diktatúra képletéhez nyúlni, mint a normális demokrácia továbbépítésének 100, vagy több száz éves feladatába fogni. Itt jön be a hazai pincér beteg szemlélete a minden szinten és minden porcikájában beteg ország összképébe. Hazája gyógyulásában Hagyma egy olyan országban élve reménykedik (reménykedett), ahol hozzánk képest a 6-8 órányi időeltolódás a legkisebb különbség. A legnagyobb például az, ahogyan a pincér köszön neked, amikor belépsz egy ottani étterembe vendégként. Mert ha csak egyszer is megpróbálna nem úgy köszönni, ahogyan normálisan szokás, és eszébe jutna azt vizsgálgatni, mennyire "érdemli meg" a vendég az ő, a pincér "felség" udvariasságát, akkor azt a pincért még aznap úgy dobnák ki, mint macskát sz@rni.
Mert a vendég azzal a pénzzel, ami a zsebében van, ott azt kell hogy érezze, elismeri a társadalom a kemény munkát, kitartást, tudást, vagy akár szerencsét, amivel megszerezte. És nem kell a kiadott pénze mellé még udvarolnia is, hogy normálisak legyenek vele. Amihez persze az is kell, hogy az étterem ne pénzmosoda legyen, ne "hatalmasságok" hűbéri kegyétől függjön a léte, hanem a kizárólag a vendégtől. Úgy látszik - a blog szövegéből is kirívóan -, hogy ehhez minimum 100 év kell. Hát ennyi, amit szerintem Hagyma elkeseredett sóhaja jelentett, de majd szól, ha nem így volt.

Tehetséges ugandai buzi 2016.07.08. 09:12:01

Én gyorsan rövidre zárnám a kérdést:

Miért legyünk kedvesek a pincérrel?

AZÉRT, HOGY NE KÖPJÖN A KAJÁDBA, MIKÖZBEN KIHOZZA!

GézaBá 2016.07.08. 09:41:16

Már írtam a reklamálási tapasztalatról. A fiam barátja szakács. Rántott húst reklamáltak. A konyhán a fan szőrzetéhez dörzsölte a szeletet, majd visszaküldte a pincérrel.

orient 2016.07.08. 10:45:25

Természetesen egyetértek a legyünk kedvesek mint vendégek írással, de hát ez itthon enyhén szólva sem egyszerű.

1. Belépek valahova és köszönök természetesen működhet, és nem erőszakolom ki hogy előre köszönjenek, de ez kb. csak ebben az országban várják el a bolti eladók és pincérek. Még egy bolgár faluban is előre köszön a pincér mikor belépsz, nem is beszélve tőlünk nyugatabbra ahol esélyem sincs előre köszönni. Igen pedig én léptem be oda. Mindez azért mert kell nekik a pénzem és aszerint is viselkednek, hogy kivarázsolják a zsebemből.

2. Pincérszólítgatás: hát hidd el a vendég nem szeret pincér után óbégatni. 3 nappal ezelőtti tapasztalat. Étlapot megkapjuk az egyébként eléggé jó nevü étteremben. rajtunk kívül kb 2 asztalnál volt vendég és az egész hely teljesen üres volt szinte. miután kiválasztottuk a rendelni valót, letettük becsukva az étlapot, mert nem vagyunk bunkó parasztok akiknek ezt el kell magyarázni. Namármost 40, azaz 40 perc után még mindig ott ültünk és rendelés nem volt felvéve. Miután udvariasan szóltam az elhaladó pincérnek, hogy szeretnénk rendelni, válaszra sem méltatott csak vágott egy pofát hozzá és 1ö perccel később nagy kegyesen odafáradt felvenni a rendelést. Ez így együtt 50 perc. end to end rendelésig :) Természetesen várhattam volna 3 órűt is a poszt szerint és akkor illedelmesen kívárom mikor van idejük rám. Értem köszönjük. És ezután borravalózzak is igaz? Na elmentek a jó büdös....

Amit leírtam nem egyedi eset. Budapesti éttermek min 50% ilyen hozzáállással működik és akkor még nagyon kedves statisztikát adtam ide. Ez mondjuk 90% volt még 10 éve magyarul javulunk. Lassan ,de biztosan.

2016.07.08. 11:04:42

A poszt jól példázza azt a negyven éve berögződött szörnyű szemléletet, ami miatt még ma is egy rakás fos a honi vendéglátás. Még jó, hogy az nincs benne, hogy földig hajlongva kell kihátrálni az étteremből, ha végeztél. Kérem szépen ez egy szolgáltatás, az étteremnek (beleértve minden dolgozóját) kell versenyeznie értem, és nem nekem kell gazsulálnom nekik. nyilván bunkónak nem kell lenni, az alap illemszabályokat be kell tartani, de a vendég az úr, a személyzet a szolga, és punktum, ez a műfaj erről szól, nem haverság, ahogy a poszter is írja, hanem üzlet, ahol a pénzemért kapok valamit (elvileg...) Külön agybajt kapok a különfizetéstől való okádásért, hát bakker, ne nekem legyen már a feladatom a barátaimmal(ismerőseimmel osztozkodni meg pénzt váltogatni később (közös kasszán meg nem vagyunk...), az étteremnek van egy kasszája, abban van mindenféle (apró)pénz, oldják meg, nem érdekel, ha a méltóságos pincér úrnak a külön fizetés 6 perc pluszmunkát generál, bankkártyánál meg ugye kb mindegy.

Spidermike 2016.07.08. 12:01:19

Szerintem is ráférne az ország vendéglátására egy alapos frissítés, márcsak azért is, mert a turizmus mellett/részeként húzóágazat. Nagyon sok olyan dolog van, ami csak úgy berögzült, de nem életszerű és itt most nem a szűk előtérben álldogálásra gondolok.

Pincér feladatai. Hát ez nekem gyanús, nagyon sok dolog szerintem az étteremvezető, beszerző, konyhafőnök dolga. De ha ez van leírva az OKJ-s képzés tananyagában, ám legyen.

Rendelés: kicsit akadozónak tűnik, hogy becsukom az étlapot, odajön, majd nyitom ki újra és keresgélem a saját és partnerem választását. Itt persze nem a rántott hús sültkrumplival szintű dologra gondolok, hanem az olyan ételekre, amiknek jó hosszú neve van, adott esetben olyan fantázianeve, amivel máshol még nem találkoztam.
Amúgy a nő miért ne tudna rendelni? Muja ahhoz, hogy értelmesen elmondja a pincérnek, hogy mit szeretne? És ha kérdése van? Ez tipikusan régi mentalitású dolog lehet, amin ideje változtatni.

Italpincér: ha már van ilyen egy helyen, akkor az már valami magasabb katergóriájú hely. Én egy ilyenben voltam eddig, ott a boros pincér magának (!) töltött és kóstolt, majd a bort rendelőnek is kínálta egy olyan szöveg kíséretében, hogy kóstolja meg ő is, hátha neki valami elkerülte a figyelmét. Hánytam a modorosságtól :)

Fizetés: szerintem alap lenne a vendéglátó helytől, hogy társaság esetén megkérdezik, hogy egyben vagy külön fizetünk-e. Azt meg nem tudom, hogy gondolták az illemszabály írói, hogy valaki látra kifizeti egy egész társaság kontóját és utána kezdik szétdobni. Az az egy ember dönti el mindenki nevében, hogy mennyi a borravaló, aztán azt is beszedi mindenkitől? Itt életszerűbb a számla körbeadása és mindenki bedobhatja a közösbe a saját részét. Szerintem.

A fentiek nyilván kategória-függőek is, más a helyzet egy kocsmában, egy kockásabroszos étteremben, egy menőbb helyen meg a Michelin-csillagos helyeken.

És gyerekeket is oktatni kéne már iskolában a helyes éttermi viselkedésre. Van pár tantárgy, aminél ez hasznosabb lehet :) Vagy megoldják az ofő órákon :)

telkoe 2016.07.08. 12:31:58

Egesz sikeres dolog lehet azzal marketingelni egy ettermet, hogy figyelmeztetjuk a vendeget h hogyan viselkedjen a pincerrel.

P1sty 2016.07.08. 12:37:10

Édes istenem, a kommentelők között mennyi a proli... Ami a posztban le van írva, alapvető illem, persze ezt olyan nem tudhatja, aki évente kétszer téved be mekkdonáccnál magasabb kategóriás étterembe...
Attól, hogy te fizetsz, még vonatkoznak rád az illemszabályok. Színházba se mész be rövidgatyába és strandpapucsba, merhogy itten te fizetsz, úgyhogy senki nem mondja meg neked, mit csinálj...

padlogaz 2016.07.08. 12:56:08

semmi gond nincs ezzel az írással az egyben fizetést leszámítva, mert az a 21. században idejétmúlt. ahogy ez kezelendő lenne a vendégek részéről: a rendeléskor előre jelezni, hogy külön és milyen bontásban szeretnénk fizetni, pl. személyenként vagy páronként, családonként stb. ez alapján az étterem rögtön külön számlán fogja nyilvántartani, és nem utólag kell bogarászni, ami tényleg nem elegáns.

a pincérek oldaláról viszont az egyik legidegesítőbb helytelen szokás:
ne nyaggassanak rögtön leülés után és a rendelés felvétele (sőt az étlap kihozatala előtt), hogy mit akarunk inni, mert az egyik legalapvetőbb étkezési szabály, hogy italt mindig az ételhez választunk. rendelés előtt max. vizet lehetne rendelni. ezt a pincérek 99%-a elcseszi, pedig még az okj-s tanfolyamokon is tanitják.

aleb19 2016.07.08. 12:56:12

az ilyen hozzaallas miatt is nem szeretek otthon etterembe jarni /es mert az eteleket is gyakran elcseszik, bocs de szakkepzett szakacskent en eszreveszem a hibakat/

sokkal jobb az amcsi es nyugateu-s rendszer ahol az ettermekben a fiatal ertelmes, segitokesz ,nem lusta es a borravalora hajto pincerek vannak tobbsegben ellentetben az otthoni oregecske es kelletlen 30-40 eve szakmunkasbizivel felszolgalokkal

Pepibubó 2016.07.08. 13:02:15

@P1sty:
A dislexiát ma már egész jól tudják kezelni, ajánlom neked az internetes keresőt! Amúgy hazai pincérnek, szövegértelmezésre képtelenül, nyilván "jó vagy" így is.

2016.07.08. 13:03:22

@P1sty: ja, mert az igazi úriember arról ismerkszik meg, hogy alázatos a pincérrel, hajbókol neki, és betartja a vendéglátósok ujjból szopott szabályait, csöndben kajál, majd lapulva távozik. Félreértésben vagy, senki se mondja, hogy köpjük le a pincért, rúgjuk seggbe poénból, és fecske úszónaciban menjünk a Costesbe, de az a helyzet, hogy a vendéglátós van a vendégért, és nem fordítva, így az étteremben - az alapszintű illemszabályok betartása mellett - a vendég az úr, és nem a pincér, a pultos, vagy a szakács. Ha te alázatoskodni mész egy étterembe, akkor meg is érdemled a magyar vendéglátós bánásmódot.

2016.07.08. 13:05:54

Barátnőmék most voltak lánytársasággal a belváros egyik felkapott, ultratrendi helyén, a kaja szar volt, ez nyilván szubjektív, de pincérek, akik tagbaszakadt gyúrós faszik voltak bunkóztak velük, a szakács (látványkonyhás) megjegyzéseket tett rájuk (hogy mit tenne velük, jó csajok ugyanis :), kifele meg kioktatta őket az egyik pincér, hogy mennyire nem illik külön fizetni. Hát ez a baj.

P1sty 2016.07.08. 13:55:25

@shitgun:
Igen, eltaláltad, úriemberség. Úriemberség az, hogy attól, hogy valaki kiszolgál (mert ez a munkája), még normálisan beszélsz vele, nem úgy, mint egy darab szarral. Ebbe beletartozik az is, hogy a környezetnek megfelelő a viselkedés. Ami más pincéres étteremben, más önkiszolgáló kifőzdében, más az üzemi menzán, és más otthon.
Akit ezek az illemszabályok megterhelnek, az ne menjen még egy kifőzdébe se, mert ott is illik egy "köszönömöt" mormolni, amikor a pultos odaadja a kaját...

-JzK- 2016.07.08. 15:16:59

A borravaló egy undorító büdös balkáni szokás, a NAV-nak szarrá kéne cincálnia, bármi áron betiltani, sóval behinteni. A pincér, a pizzafutár mind várja a borravalót, és rám vág pofákat, holott ha kevesli a fizetését, akkor a saját munkáltatójával áll szerződéses viszonyban, én pedig az illető fazonnal nem. Mit szólnál, ha a bankban az ügyintéző nőci várná a borravalót, mert kevés a fizetése? Vagy a tanár az iskolában?

2016.07.08. 15:23:26

@P1sty: látom te direkt nem akarod érteni. Szó nincs arról, hogy bunkózni kell a pincérrel, fordítva, az a gyakori, hogy a pincér bunkó, lekezelő, udvariatlan, erre mondom, hogy begyepesedett szar szemlélet, hogy ez megtehető, sőt eltűrt, támogatott dolog, mert még mindig sokan hiszik, hogy a hetvenes években vagyunk, és örüljünk neki, ha elmehetünk étterembe, és kiszolgálnak minket. Holott ez nem kegy, főleg manapság, hanem fizetett szolgáltatás, tehát elvárom a pincértől, hogy a lehető legkedvesebb, udvariasabb, szolgálatkészebb legyen, és kikérem magamnak, ha kioktat, pofákat vág, fellengzősködik, satöbbi. A poszt sajnos afelé mutat, hogy a vendégnek lenne illendő megalázkodni, holott ezen kurvára túlvagyunk évtizedek óta.

YenZen 2016.07.08. 16:02:30

Van néhány normális belvárosi étterem, ahol egyáltalán nem veszik rossz néven a pincérek, ha a társaság külön szeretne fizetni. Annyi a kényelmetlenség, hogy a pulthoz kell menni, elmondod, mit fogyasztottál - és leválasztják a számláról külön, és annyit jattolsz, amennyit szeretnél.
Ha megadod az alap tiszteletet a pincérnek, és már az elején sincs rá normális reakció, ki kell fordulni az ajtón. Ha 1 órán keresztül nem veszik fel a rendelést, szintén fel lehet állni és otthagyni őket. Én úgy viselkedem velük, ahogy ők velem. Ennyire egyszerű...

YenZen 2016.07.08. 16:12:10

Magyarországon a pincérekkel is az a helyzet, mint a többi magasabb színvonalat képviselő szakképzett dolgozóval: jó nagy százaléka elment külföldre. Nyári diákoktól meg kiégett máshoz nem értő "felszolgálótól" nem várható el ugyanaz a minőség - sajnos. Persze vannak kivételek, ahol még vérbeli profi pincérek vannak, oda szívesen vissza is járunk.

Hülye aki elolvassa! 2016.07.08. 18:40:43

Szerintem, így 2016-ban már nem muszáj a férfinak tolmácsolni a nő rendelését. Persze, ha egy nő ezt igényli, megtesszük.

trollsalab 2016.07.08. 22:51:12

@dzsaszper: A számlát egyben kell fizetni, mert akkor többet csalhat a "pincérúr" a vendégek kárára. Egybe számlánál jóval nehezebb kibogozni, hogy melyik rendelés kié volt, mint külön számláknál. Érdekes módon engem mindig egybe számlánál csaptak be.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.07.10. 10:24:31

@P1sty: Helyett... Kölcsönös tisztelet... Mi is a neve a dolognak? Vendéglátás...
Vagyis a pincérnek kutyakötelessége, hogy a betérő jól érezze magát, a vendégnek meg az, hogy ezzel ne éljen vissza, avagy a felszolgáló nem csicska...
Nyilván nem fogok csettintgetni, ha a pincér FIGYEL, és idejében odajön felvenni a rendelést...
Nyilván nem tegezem le, de akkor joggal várom el, hogy ő se tegezzen le engem...
Az meg nehogy már gáz legyen, ha külön számlát kérünk... Vagy rizs helyett sültkrumplit... Vagyis a pincér egy kicsit többet dolgozzon, mint a minimum...

v2peti 2016.07.11. 00:41:14

"Ha bort rendeltünk, az italos pincér kinyitja a palackot, és tölt a férfinak egy kortyot kóstolásra. Ezt azért teszi, mert a vendég így ellenőrizheti, hogy megfelelő-e a bor, és hogy megfelelő-e a hőmérséklete. Ha a férfi ezt rendben találja, az italos pincér tölt minden vendégnek. "

Mi van, ha nem ízlik? A palackos bort kibontás után kinek tudja eladni??? Mit fog mondani magában? (Hú a francba, ezzel most mit kezdjek? Persze egy b-betűs szóval.)

DennisMoore 2016.07.11. 06:47:00

Ez a cikk egy modoroskodo szarakodas, a vendeglatas maximum 30 eve volt ilyen, vagy sose volt....25 eve vagyok vendeglatos, dolgoztam mar minden pozicioban, vendeglatast tanitok Nyugat-Europaban.Sohasem vartuk el a vendegektol, hogy ilyen szinten smerjek az "illemszabalyainkat", a cikkben emlitettek jo resze kb XIX.szazadi kulturtorteneti emlek, ugy is fogalmazhatnek.Az elvaras a kovetkezo: vendegkent viselkedj normalisan, udvariasan.Mint barhol mashol.Ha valamit nem ertesz, kerdezd meg, ha valami nem tetszik, szoljal, ne puffogj, hogy nekem kelljen kitalalnom mi a gond.Minel hamarabb szolsz, annal hamarabb keresunk megoldast.Igy minden rendben lesz, senkit sem fog zavarni, ha a halvillaval eszed a desszertet, nem azert vagyunk hogy kioktassunk, hanem azert, hogy jol erezd magad a penzedert.Lassan a halvillat is csak az ilyen majmok miatt rakjuk fel, mint a posztolo, meg a vegen rank fognak hogy nem ertunk a szakmahoz..
A borrendeles- kinalashoz annyit szolnek meg, hogy nem a ferfi kapja a kostolot hanem aki rendelt.Nem mindig a faszi a fonok, fiacskam, hanem aki a penzt hozza....
Szoval kedves poszter, lazitsal nyugodtan, a vendeglatas mar reg nem olyan amilyennek kepzelted halistennek.Kolcsonos tisztelet, ennyi, a tobbit bizd nyugodtan a szakemberekre.

Jerryco 2016.07.11. 19:51:27

@shitgun: A személyzet nem szolga, te el vagy tévedve. Szolgáltató. Szolgáltatást nyújt neked, ami egy étteremben az élelmezésedben merül ki.

2016.07.12. 09:03:05

@Jerryco: pedig de. Fizetek azért, hogy megtegyen dolgokat nekem. Ez a szolgaság, mellesleg etimológiailag is tiszta, a kiszolgálni, felszolgáló, szolgáltatás mind a szolga szóból ered, vagyis éppenpont kurvára szolga a pincér, csak nem ingyenszolga, hanem fizetett, és pont utóbbi tény miatt várható el az udvariasság, előzékenység, kedvesség. Ugyanis fizetek a szolgának a szolgálataiért. Ha egy étteremben a szolgáltatás az "élelmezésben" merül ki, az a hely hamar tönkremegy, persze lehet, hogy az ilyen szolgalelkű emberek, mint például te, sokáig eltartják az arra méltatlan helyeket is.

Jerryco 2016.07.12. 19:28:39

@shitgun: A megtegyen dolgokat neked alatt mit is értünk? Ha már a felszolgáló szóhoz kötjük a szolgaságot, akkor maradjunk a pincérnél, mint megszólítás. Azt mihez is kötjük??? Azt mihez kötöd?

2016.07.13. 09:06:20

@Jerryco: megtegyen dolgokat=udvariasan felveszi a rendelést, kihozza az ételt, rendelkezésre áll, ha kérek valamit, leszedi az üres tányért, intézi a fizetést. Mondhatod, hogy de ezt csinálja mind, sajnos nem, rengeteg a bunkó, lenéző, ciccegő, szájhúzogató pincér, akinek az arcára van írva, hogy nyűg vagyok neki, ne zargassam, és húzzak a francba.

waiter 2016.07.13. 12:05:04

@shitgun: Te is életedben kb. 1-2 helyen voltál. Úgy írod ide mintha mindenhol ekkora tuskók lennének a pincérek/felszolgálók. Ezt a szolga dolgot meg ne nagyon hangoztasd étteremben hogy a pincér szolga. Ő is ember vannak érzései rosszabb napjai meg 1 főnöke aki baszogatja.
10-ből 7 helyen egy beszólásért hogy te szolga vagy tuti kitesznek.

Yobbágy Fery 2016.07.13. 13:33:45

@shitgun: De gondolom a saját munkahelyeden elvárod, hogy a főnököd normálisan viselkedjen veled, cserébe te a seggét is fényesre nyalod és lesed minden parancsát.
Proli.

2016.07.13. 16:10:59

@waiter: képzeld, voltam felszolgáló is, na ezt add össze :)))))) És bírtam normálisan viselkedni, mert a főnököm egy régivágású úr volt, aki ha fintorogtam volna a vendégnek, a nap végén még seggbe is rúg. A legzorkósabb idiótával is úgy beszéltünk, mintha a falu jegyzője lett volna :))) Sajnálom, ebben szocializálódtam, ezt várom el. Viszont olvasni és/vagy szöveget értelmezni te se tudsz, mert szó nem volt róla, hogy arcba bele le kell szolgázni a pincért, én a pozíciókról beszéltem, mert az kurvaélet, hogy az étteremben a vendég és a felszolgáló között nincs egyenlőségjel, az a haverodnál van, mikor meghív vacsorára.

2016.07.13. 16:13:03

@Yobbágy Fery: te félkegyelmű, neked a pincér a főnököd? Vagy nem is értem mit hordasz össze.

waiter 2016.07.13. 17:56:10

@shitgun: Gondolom. Ha dolgoztál volna vendéglátásban nem ilyeneket írnál. Meg akinek nem veszi magára. Te egy kicsit magadra vetted, eltudom képzelni milyen vendég lehetsz.

Yobbágy Fery 2016.07.13. 18:35:52

@shitgun: Te mondtad, hogy fizetsz azért, hogy megtegyen neked dolgokat. A főnököddel hasonló alá-fölé rendeltségi viszonyban vagy. Azt csinálod, amit ő mond és ezért fizet. Mit szólnál, ha hozzád hasonló bunkó paraszt stílusban beszélne veled emiatt?

2016.07.14. 09:04:05

@waiter: ja, hát aki szerint a pincérnek udvariasnak kell lennie, az nyilván nem dolgozhatott vendéglátásban, érzed az ellentmondást, ugye? :)))))))

2016.07.14. 09:05:39

@Yobbágy Fery: még mindig, de szívesen: a pincér nem a főnököm, és nem vagyok a pincér főnöke, szolgáltatást veszek igénybe nála, pénzért, amiért cserébe lehetnek elvárásaim. Mit nem lehet ezen felfogni? Magaddal vitatkozol, nem velem, mert én nem mondtam, hogy a pincérrel bunkózni kell, egész mást állítottam, de az olvasás nem megy, hagyjuk akkor.

2016.07.14. 09:06:59

@waiter: különben én kurva kedves, és bőkezűen jattoló vendég vagyok, és ha bunkóznak velem, akkor is csak magamban füstölgök, és basz a dolog napokig, de parádézni csak a legszélsőségesebb esetekben szoktam.
süti beállítások módosítása