Ne nyald be!
2016. május 18. írta: Héjj Szilárd Marketingarc

Ne nyald be!

305908d1359615600-madejski-miracle-wtf-shit_640_417_s_c1_center_top_0_0.jpgElöntötte a médiumokat (köztük még a RTL Híradó is beszámolt róla) a gödöllői cukrász bácsi, Barna Illés története, miszerint egy névtelen bejelentés miatt be kell zárnia az üzletét. Az internet népe elkezdett aláírásgyűjtésbe kezdeni az idős cukrászért, a cukrászdájáért, és persze, mély felháborodásukat fejezték ki, hogy mennyire szívtelen a hivatal, hogy lehet ilyet tenni, stb. 

 

Az eset kicsit kibontva:

A NÉBIH egy névtelen bejelentés alapján ellenőrzést tartott az idős cukrász cukrászdájában, amely azt a döntést eredményezte, hogy vagy felújítja a cukrászdát és új gépeket vesz, vagy bezáratja. Barna Illés zokogva mesélte el az esetet RTL Klub Híradójában, természetesen az emberfia egyből megszánta és megsajnálta őt. Barna úr zokogva mondta szintén a RTL Klub-nak, hogy nincs pénze az új gépekre, meg, hogy neki csak 66 ezer forint a nyugdíja, és 12 fajta gyógyszert szed, ezzel is erősítve az elesett, meghurcolt, összetört idős ember imidzsét, amelyet természetesen a RTL Klub, "ahogy kell" meg is lovagolt. Egy "picit" hatásvadászra sikerült a híradós anyag, de hát cirkusz kell a népnek. Az anyagot újra tudjátok nézni itt! 

Találhatunk egy hosszabb beszámolót is az RTL Klub-tól, amely anyagban azért már vannak árulkodó "részletek". Én konkrétan ledöbbentem a látottak miatt, régi, lepusztult, koszos, rozsdás gépek stb.. Ezt tényleg nem látják az emberek? Na mindegy. Nekem a látványtól elment a kedvem, hogy valaha is egyek a fagyijából, vagy a süteményéből.

Most nézzük mit állapított meg a  gödöllői járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági osztálya: "Festéssel javított, rozsdás, így az egészségre ártalmas keverőgépben készültek a sütemények". Van kérdés? De a fényképeket, felvételeket látva, nem csodálkozhatunk azon, hogy a hivatal arra kérte az idős vállalkozót, hogy vegyen új gépeket, és, hogy újítsa fel a cukrászdát. Annyiban még rendes is volt a hivatal, hogy nem akarták pluszba megbüntetni is, csak a felújítást és a gépek cseréjét kérték. 

Az internet megmozdult, petíciót kezdtek el írni az öreg emberért. Nagyon kíváncsi lennék, hogy, akik aláírták a petíciót elgondolkoztak-e azon, hogy ők ennének-e olyan süteményből, vagy fagyiból, amely olyan gépek segítségével készül, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak?! Az is nagyon érdekes, hogy az utóbbi időben sok helyet bezáratott a NÉBIH, nagyjából ugyanezen okok miatt, azokban az esetekben viszont senki sem kezdett aláírásokat gyűjteni sőt. Nyilván ott nem volt egy megtört 78 éves bácsi, csak névtelen vállalkozók, akik szintén nem feleltek meg az előírásoknak. 

A szeretlekmagyarorszag.hu -n lehet további megrázó képeket találni a cukrászda működéséről:

illesbacsi2.jpg

E kép alá írtam egy durvát, de inkább kitöröltem, hiszen csak egy 78 éves emberről van szó, de ez a kép önmagáért beszél. Képzeljük el azt, hogy mondjuk a kedvenc éttermünkben a szakács hasonlóan felöltözve készíti el az ételünket. Örülnénk? Ugye nem?! 

És arra is kíváncsi lennék, hogy aki aláírta a petíciót és nézi ezeket a képeket - nem bánta meg? Hiszen ahogy alapvető elvárás, hogy otthon tiszta konyhában süssünk-főzzünk, ha vendégeket várunk, vagy akár csak a saját családtagjainknak főzünk, úgy még erősebb ez az elvárás, a higiénia iránti igény egy cukrászdában, ahol naponta akár több száz ember megfordul. Tegyük a kezünket a szívünkre: elvinnénk a gyerekünket fagyizni ebbe a cukrászdába? Egészségügyi kockázatot vállal, aki úgy válaszol: igen. 

A facebook-on is találhatunk érdekesebbnél érdekesebb képeket, szemezgetve mutatok egyet-kettőt:

523129_439911469381508_1984895149_n.jpg

523361_439911746048147_1851250116_n.jpg

Ugye ezekhez a képekhez sem kell kommentár és magyarázat? 

Az eset mindenképpen tanulságos! Ha most szeretne valaki nyitni egy cukrászdát, akkor egy vagon pénzt (több milliót) kell költeni a gépekre, a HACCP előírásokra, személyzetre (egyedül nagyon nehéz, már-már lehetetlen kiszolgálni, fagylaltot készíteni, rendelni, szállítani), a működésre stb. Ha életben akarsz maradni, és sikeres szeretnél lenni, akkor a felsoroltakra költeni kell, nem kérdés.

Elhiszem, hogy Illés bácsi jó cukrász, de hogy 50 év alatt nem jutott az eszébe, hogy haladjon a korral? Hogy igényesebb legyen a környezetére és a munkakörülményeire?  

Az esetnek több tanulsága is van. Az egyik, hogy működhetett ilyen körülmények között cukrászda ma Magyarországon. (Azzal együtt, hogy nem tudjuk, hogy a jelenlegi nemhigiénés állapot mióta áll fenn.) A másik a félreértelmezett szolidaritás. Persze, hogy vannak, akik megszánják az idős cukrászt, és aláírásokat gyűjtenek - de ha már akkora az együttérzés, inkább össze kellene fogniuk és elvégezni egy tisztasági festést, egy fertőtlenítést - még az új gépek beszerzése előtt. A nép felháborodott hangjának nagyon jó teret adnak a kereskedelmi televíziók - de talán el kellene gondolkodni, hogy milyen ügy mellé érdemes petícióval vagy híradással oda állni. 

Mert mi úgy érezzük, ez nem az az ügy. 

A bejegyzés trackback címe:

https://etteremmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr48722674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2016.05.18. 15:06:28

Az öreg akart egy kis kiegészítést a nyugdíj mellé. Gondolta, keres pár forintot, aztán szépen felült az Internet népe által alátett vonatra...

2016.05.19. 09:05:27

Okádás ez a cukrászda, a creepy horrorfilmből szalasztott cukrásszal együtt. Jó példája az eset a média félkegyelműségének, eszetlenül felkaroltak egy ügyet, amiről kis odafigyeléssel rögtön kiderült volna, hogy aknamező, mert a megmenti kívánt cukrászdát minden jóérzésű ember azonnal bedózeroltatná. Érdekes, kevés blog foglalkozott ezzel, amelyik tegnap címlapon volt, ott a bloggazda hamar letiltotta kommentelést, ott sem épp az öreget védték. Volt olyan is azért, aki azt ecsetelte, hogy minden családi ünnepre innen vitt sütit, újfent gratulálnék neki, ha valamiért véletlen be is haladnék egy ilyen egységbe, másodperceken belül szaladnék is ki hányni. Szegény félhülye kisöreg menjen szépen nyugdíjba, etessen galambot, sakkozzon a parkban, jobb lesz mindenkinek.

lavór 2016.05.19. 09:37:45

Illés bácsinak volt egyáltalán érvényes működési engedélye, vállalkozói igazolványa? Vagy csak ott maradt a kis cukija megszokásból a rendszerváltás után: "Mindig itt volt, biztos rendben van minden vele..."

Online pénztárgépe se nagyon lehetett szerintem.
Tisztes kort megélt, becsülendő, hogy még mindig dolgozna...
De inkább zárja be a boltot, élvezze nyugdíjas éveit.

Ha Vácnak fontos ez a kis lepukkant retro cukrászda, akkor Illés úrral egyeztessenek, szálljon a településre a tulajdonjog, újítsák fel közösségi pénzen, és élvezzék a retro hangulatot; bár nem hinném, hogy valódi értéket elő lehetne kaparni a már amúgy is pergő vakolat és festékrétegek alól... Nincsenek olyan berendezések, mint például a szegedi Nagy Virág cukrászdában...

Jossarian 2016.05.19. 09:44:06

Es 12000 leny tamogatta ennek a mosdatlan venembernek a mukodeset... Nem csoda, hogy van akinek eladni a tescomajast es parizsit. Mondjuk az legalabb bakteriummentes agyonfozott. Igenytelen nepseg...

Töksi 2016.05.19. 09:45:42

Gyerekkoromban kb. 3 cukrászda volt az akkor is majd' 30 ezres lakosú városban, egyedül Barna Illésé volt jó. Sőt! Tényleg messze földön híres. Hétvégente 50-60 méteres sor állt fagyiért, sütiért, sokan kilométereket gyalogoltak, hogy sorra kerüljenek. Az M3-as még nem volt kész, úgyhogy hétköznapokon a Miskolc irányába haladó turistabuszok is ötvenesével hordták a vendégeket.
Eszméletlen finom fagyija és süteménye volt, aki ott csináltatott szülinapi tortát, biztos nem csalódott.
Nem turkálnék a zsebében, de az biztos, hogy a '70-es, '80-as években száguldott az üzlet, konkurencia nélkül... Az üzlethez szerintem akkor nyúltak hozzá utoljára...
20 éve elköltöztem, aztán pár éve újra elmentem, de a körülmények már akkor is borzasztóak voltak, úgyhogy hiába volt finom, de nem tudtam jó étvággyal fogyasztani a fagyit :-(
Én sem értem a nagy szolidaritást! Ha teszem azt egy most petíciózó gödöllői Bivalybasznádon egy ilyen lepukkant cukrászdába téved, azért indít petíciót, hogy azt zárják be.

Töksi 2016.05.19. 09:46:50

@lavór: Nem Vác, Gödöllő.

lavór 2016.05.19. 09:47:49

@Töksi:

Botsánat, valamiért Vác ugrott be...

leprecHaUN 2016.05.19. 09:55:12

Hat nekem kemeny gyomrom van, ettem thaifoldi utcai arusok kajajat amiben ki tudja mi fott es a kozos salatastalba mindenki belenyult aki arra jart, ettem tucskot-bogarat, skorpiot es kigyot, mindenfele egzotikus dolgot a vilagban, de ettol a csokis fagyitol en is becsokiznek. Surun es higan. :)

ideasz 2016.05.19. 10:03:53

Majd kiderul az is, hogy az öreg meg is eröszakolt valakit harmadmagaval 50 evvel ezelött....
:-)

szúnyog?? mert nem buddha 2016.05.19. 10:16:02

A cukrászda rendben van, mert őszinte, van választási lehetőséged. Bemész látod az állapotokat és ha van gyomrod kérsz egy fagyit. Vagy kimész hányni. Látod hogy készül. Ezért is tudott szerintem működni. Akit zavart az nem ment oda, akit nem az odament.

Azok az éttermek sokkal rosszabbak, ahol ugyan tisztaság van meg rend, -jaj de jó beülsz egy nagyot enni-, aztán ki tudja mennyi hajszál van a kajában, és hátul meg ki tudja milyen lejárt szavatosságú / penészes ételt dolgoznak fel. Ebből is van jónéhány.

Wooden Tiger 2016.05.19. 10:17:20

Egyetértek a cikkíróval. A bácsi aranyos, és természetesen sajnálni való a helyzete.
De itt most nem csak ez a kérdés.
Tegyük fel, ha hirtelen több ezer hasonló körülmények között dolgozó idős bácsi tűnne fel a cukrászként, akkor most mindenkinek pénzt kéne gyűjteni, ha bezárják?
Bulvár kulcsszavak: "idős bácsi" && "gonosz hivatal" && "50 éve" && "bezáratta"
Ha mondjuk egy menekült, kisebbségi, vagy csak egy magyar huszonéves állna ugyanígy (trikóban), ugyanezen pult mögött, akkor is kalapoznának?

Lobo Marunga 2016.05.19. 10:18:44

Töksi-hez hasonló a helyzetem. Gödöllőn nőttem fel, jó 20 éve nem élek ott. Emlékszem még a hőskorra, de az tényleg a 80-as évek volt, egy teljesen másik világ. Én is emlékszem a híresen jó fagyira meg krémesre (szerintem mást már akkor se lehetett ott kapni), de kérdés az, hogy mai ízléssel és gondolkodással mit mondanék rá. De ha tényleg olyan jó is volt, akkor is volt. A döbbenet az, hogy az első képről, amit a cikknél láttam, megismertem a helyet, mert akkor is pont ugyanilyen volt kívül is meg belül is. A nosztalgiának is van határa! A legjobban engem az döbbentett meg, hogy még nyitva van. Szentül meg voltam győződve, hogy réges rég bezárt...

Hu_manus 2016.05.19. 10:22:58

1) 1981-ben voltam ott először, nekem akkor sem ízlett a fagylalt :(
2) 2008-ban költöztünk a környékre, elvittem a lányomat, de mindketten fintorogtunk. A fagyi darabos volt és kicsi volt az adag.
3) Az utóbbi 8 évben vevőt nem láttam a cukrászdában, pedig napi rendszerességgel autózom el az üzlet előtt.
4) Aki 50 év iparoskodás alatt ennyire vitte, az minden értelemben szegény ember.

+1) Gödöllői rendőr mesélte, az idős bácsi felesége 10-15 évvel ezelőtt eltűnt. Rendőrségi ügy lett belőle. Keresték, de sosem találták meg. Párszor ezen poénkodtunk, amikor igen darabosra sikeredett a vaníliafagyi (bocs, ha valakit megbántottam).

GRANDFUN 2016.05.19. 10:41:10

Tavaly nyáron egy indexes cikk után fagylalt rajongók lévén a párommal útra keltünk megkóstolni a gödöllői csoda fagyit. Hááát elég érdekes volt a tapasztalat. Amikor beléptünk az öreg nyakig benne volt az egyik fagylaltos kondérban (akkor is a képen látható újjatlan asszonyverő trikóban volt) a szörös alkarja végig tiszta puncs fagyi volt ahogy hozzá ért a hütő kondérhoz.......no comment. Egy adag fagyi akkor készült el a keverőben és egy obis! narancssárga müanyag vödörből öntötte átt a hütő tégelybe. A pult a fagyis tégelyeknél egy linóleum darabbal volt letakarva ....gondolom a pult faanyaga már régen szét volt rohadva.......ezzel takarták el. Minden koszos volt....a gépek a hütő......a padló....a "kerthelyiségben" el korhadt székek, rozsdás asztalok....mint e devecseri lomis piacon. Megdöbbenve álltunk...ha már ott voltunk ettünk egy fagyit aminek egyébként semmi köze nem volt a "csodafagyihoz" inkább egy gyenge esetleg közepes minőség volt.......de ha belegondolok hogy a cukrászmester alkarjáról hány szörszál volt bele fagyva...... inkább hagyjuk. Amit nem értettem akkor hogy hogyan müködhetett idáig??? Nekünk vállalkozóként van egy kis müszaki üzletünk ahol enni lehet a földről és a pultról, ráadásul a szervizünkben is nagyobb tisztaság van mint az öregnél volt. Egy Daubnernél 10-ed ennyiért milliós csekkek repkednének....

2016.05.19. 10:59:35

@GRANDFUN: A Daubner család kicsit jobb nevű cukrászdát vitt, de ők is abba tudták hagyni (eladták olaszoknak, mindenestől, még a recepteket is átadták). Pedig nagyon jól ment/megy a cukrászda/sütigyár. Az öregnek már régen ezt kellett volna tenni. Mindenből a csúcson kell kiszállni.

Affeneegyemeg 2016.05.19. 11:13:35

Ebben az esetben benne van az egész magyar ipar jelen állapota. Így néz ki a magyar ipari kis- és középvállalkozások 90%-a. Csak arrafelé nincsenek NÉBIH ellenőrök és korszerű szabályok. Csak a nagy sírás van, hogy az állam bácsi segítsen már valahogy, meg hogy miért ilyen alacsonyak a munkabérek.

GRANDFUN 2016.05.19. 11:26:46

@...elmúlik...: ....igen jobb nevűt ez így van. Csak példaként említettem mennyire más a hivatalnak is a súlyozása mert egy normál cukrászdát agyon birságolnának ilyenekért. Itt látták hogy a birság már nem segít ezt be kell zárni. Bölcs döntés.

joszip 2016.05.19. 11:37:14

Ha így féltenek, benéznek a nagymamám konyhájába is? Biztos vagyok benne, hogy a 100 éves gép rozsdája (már ha egyáltalán érezhető mennyiségben leválik) kb századannyi káros anyagot tartalmaz, mint egy Big Mac.

Ez egy cukrászmester, nem csak finomat csinál de egészségeset is. Csak a mai nyamvadt emberanyag hiszi azt, hogy belehal egy porszembe, miközben műanyagot és adalékanyagokat eszik egész életében-

aleb19 2016.05.19. 11:38:04

a HACCP eloirasok szandekosan tulszigoruak mert a gazdag multik igy tuntetik el a konkurenciat a piacrol
az oreg 50 eve cukraszkodik es nem okozott jarvanyt vagy dogveszt ugyhogy rendben van es az egyeni izles kerdese, hogy kivasarol ott...az ilyen kis cukraszdak, kifozdek es ettermek eseteben enyhebb eloirasokat kellene alkalmazni de ha jarvanyt okoz akkor akar borton buntetes is lehessen belole

2016.05.19. 11:43:59

Undorító a cukrászda és az öreg is (nem emberileg, higiéniailag), kérdés: hol volt eddig a KÖJÁL, ÁNTSZ és most a NÉBIH???

2016.05.19. 11:44:35

@boxorka: 50 éven keresztül!

Cukrász Pajtás 2016.05.19. 11:44:50

Szilárd, köszönöm a cikket.
Akinek eddig nem esett le a lényeg, remélhetőleg a cikk után le fog.
Az alapvető HIGIÉNIÁT ne keverjük össze az emberséggel!!!

krampam 2016.05.19. 11:54:28

"Képzeljük el azt, hogy mondjuk a kedvenc éttermünkben a szakács hasonlóan felöltözve készíti el az ételünket. Örülnénk? Ugye nem?!"

Hát, szerintem sűrűn előfordul...

2016.05.19. 12:22:54

@aleb19: A HACCP előírások alapvetően ugyanazokra az irányelvekre épülnek, amelyeket az ÁNTSZ, vagy a NÉBIH előír. A gazdag multiknál egyébként szigorúbban ellenőrzik, mint a kisebb boltokban.

Az előírások pedig nem lesznek enyhébbek. Ez olyan, mint a sebességkorlátozás. Azért 130 az autópályán, mert így csak 150-nel megy egy csomó vezető (mellesleg a büntetési tételek is ehhez igazodnak). Ha 150 lenne a maximum, mindenki 170-180-nal nyomná.

Az a csoda, hogy az öreg eddig kihúzta ilyen higiéniai körülmények között. Ha kapott volna egy szigorúbb ellenőrzést, már a nyolcvanas években bezárják. Függetlenül attól, hogy milyen termékeket készít.

dr. pretender 2016.05.19. 12:37:17

Számomra az a legérthetetlenebb, hogy ha tényleg volt egy aranykor, amikor hosszú sorok álltak a ház előtt, akkor sem tudott / akart a bevételből visszainvesztálni a helyiség, a berendezés fejlesztésébe?

Charlie100 2016.05.19. 12:39:23

@GRANDFUN: Ezt nem értem én sem, hogy ez hogy működhetett idáig? Eddig hol volt a hivatal? Az elmúlt min. 20 évben? Miért kellett ehhez feljelentő? Undorító az egész!
Pesten meg hetente jönnek a különféle buzi ellenőrök és bírságolnak mert a "dohányozni tilos" tábla nem szabvány méretű stb, itt meg éppen eszi meg a kosz a bácsit a hellyel együtt. Innen is gratulálok Gödöllő "büszkeségéhez"!

commentes nikk 2016.05.19. 12:44:50

@joszip: hát az adalékanyagokról annyit, hogy az egyik cikkben látszanak az M-Gel márkájú instant fagyiporok, amit a "mester" csak összeturmixol vízzel/tejjel, és kész a fagyi. Nehogy azt hidd, hogy itt kézműves csodákról volt szó, ez az, aminek látszik, egy koszos, ótvar, lepukkant cukrászda...

Hattáb 2016.05.19. 12:56:07

Nem látni az öreg körül sem asszonyt, sem bármilyen családot. Alighanem régesrég elszakadt a valóságtól, gyanítom inkább valami öregotthonban kellene kártyáznia,ahelyett hogy cukrászdát próbál működtetni. A facebookos reakció pedig szánalmas volt,egy rakás ember van ott aki bedől mindenféle szentimentálisan tálalt eseménynek. Minden hülyeséget azonnal lájkolnak,elhiszik hogy elveszett Kolompár Jessica pedig csak ottfelejtette magát Kalányos Rómeó alatt, elhiszik Hófehérkét is a Hétörpével hiszen már 12 000-en lájkolták...

aleb19 2016.05.19. 13:05:58

@...elmúlik...: pont az a gond hogy az elelmiszeriparban es a vendeglatasban az eloirasok szandekosan tul szigoruak, hogy a kicsiket kiszoritsak a piacrol

azt megelozoen sem volt tobbb jarvany vagy tomeges fertozes...es senki ne hivatkozzon nekem az uniora mert evekig szakacskodtam angliaban is ahol enyhebb eloirasok es ellenorzesek vannak ezt tapasztalatbol tudom

GRANDFUN 2016.05.19. 13:25:50

@aleb19: Tisztelem a tapasztalatod de nem jártál az öregnél. Katasztrófa volt. Nem alkalmas már ilyen üzlet vezetésére. Kár felújítani

bringás bosszantó 2016.05.19. 13:44:05

De ne ám, hiszen ez is csak egy újabb kattintásvadász cik ami rárepült a témára.

Nem nagyon vagy tisztában a tér fogalmával. Alapszinten a végeredmény szempontjából tök mindegy, hogy a ló ezen oldaláról esel át a másikra, vagy onnan ide.

Kiélezted a festett öreg gépekre a mondandódat, pedig ha egy kicsit gondolkodnál is, rájönnél, hogy nem a gépről eszel. Ha normális edényben készülnek a dolgok, akkor félig-meddig tök mindegy, mi forgatja a lapát felső végét. Tisztaság és rend lehet öreg masinákkal is, itt nem a masina a gond hanem az egész környezet.

Pont ma fogalmazta meg egy észlény, hogy a magyar hatóságokkal az a gond, hogy túllihegik az EU törvényeit és szopatják a vállalkozókat. Ha a magyar ellenőrzés rászabadulna az esetekben akár több száz éves EU manufaktúrák 100 éves gépeire zsigerből bezárná az összeset, pedig azért a tévéből lehet látni, a régi géppel is lehet normális körülményeket kialakítani, csak akarni kell.

bringás bosszantó 2016.05.19. 13:44:38

"cikk", mielőtt az agyatlan trollok rárepülnek.

commentes nikk 2016.05.19. 13:49:56

@bringás bosszantó: ember, nem az a baj, hogy régiek a gépek, hanem hogy egy merő retek és mocsok az egész. Nézd már meg, az öreg kripli koszos atlétában kotyvasztja a trutymót, ott lóg bele az undormány szőre mindenhol, a gépek alatt koszos reklámújságok vannak, egy rohadás az egész! Most neked tényleg lenne gusztusod onnan enni? Ez egy elhanyagolt, leépült öregember elhanyagolt és leépült üzeme, az ilyet tényleg azonnal be kell zárni.

bringás bosszantó 2016.05.19. 13:52:20

@commentes nikk:

Ember, amit elolvasol azt próbáld megérteni. Ha nem megy akkor csinálj nyugodtan hülyét magadból, engem nem zavar.

" itt nem a masina a gond hanem az egész környezet."

commentes nikk 2016.05.19. 13:53:33

@bringás bosszantó: valóban, nem olvastam végig, amit írtál. Azért ne menjen fel a vérnyomásod! :) Vigyázz, ott egy bringás!

bringás bosszantó 2016.05.19. 13:54:41

@commentes nikk:
Van ez így. Ne aggódj, nem szoktam idegeskedni.

csőcsere 2016.05.19. 13:57:48

@...elmúlik...: ennek utánanéztem. A ma hatályos cégkivonat szerint a Daubner Cukrászda Kft egyetlen tagja, azaz tulajdonosa Daubner György. A cég képviseletére jogosult szintén Daubner György, valamint a vezetéknevük és születési dátumuk alapján a fia és a lánya. A ma érvényes cégadatok szerint a Daubner cukrászdát a Daubner család vezeti.

burke 2016.05.19. 14:14:47

jogos,korrekt cikk
a média meg ganéj,,mint mindig

Huszonkilences 2016.05.19. 14:18:22

@aleb19: Nem okozott dögvészt?
Tudod, amikor évekkel ezelőtt Gödöllőre kerültem, elmentem én is a pasimmal a "híres" cukiba, krémesezni. Hát, a körülmények azért ledöbbentettek, de ha már ott voltunk, ettünk egy krémest. Aztán két napig úgy fostunk, mint a Murányi kutyája.

A vénember meg nyilván oksoba' dógozott, mióta csak a sufni nyitva van, elköltötte ki tudja, mire a bevételt, de jó magyar vállalkozóként eszébe se jutott visszaforgatni fejlesztésbe, felújításba. Most meg telesírja a képernyőt.

Ettől a hozzáállástól rothad az egész ország: kivenni a lóvét, be nem fektetni semmit!

Átlagos Nevű 2016.05.19. 14:24:53

@csőcsere: na ezt jó tudni, mert én azt hallottam, hogy a kínaiaknak adta el. Így terjednek a legendák...

2016.05.19. 14:28:23

Hah, ne legyenek illúzióitok, a Tescos meg CBA-s krémes kb. ugyanilyen körülmények között készül, csak azt ti nem látjátok. :-p

Átlagos Nevű 2016.05.19. 14:32:01

Az RTL-es videón a riporternő arca amikor majdnem belenyal a fagyiba, de az utolsó pillanatban meggondolja magát az priceless.

Maga a hely az tiszta Üvegtigris. Lehet így is csinálni az első ellenőrzésig. Inkább legyen hálás, hogy eddig mehetett ezen a módon. A Nébihet nem irigyelem, jól belenyúltak a lecsóba. De mégis mit kellett volna tenniük, menjenek haza és írják azt, hogy minden szuper?

énis 2016.05.19. 14:33:22

Én márpedig azt láttam, hogy nem azért "sírja tele" a képernyőt, mert hiányosságokat találtak nála egy ellenőrzéskor, hanem, mert egy aljas, magát és véleményét felvállalni nem akaró, mocskos, szemét, rongyember névtelenül felnyomta és ezzel kőkeményen megalázta.
Nekem az a véleményem, hogy ha valóban úgy is van, hogy a jelenlegi szabályozásoknak nem megfelelően üzemeltet, a fenti okok miatt (az aljas rohadék miatt) igenis megérdemli, hogy összefogjanak érte, mutatva ezzel, hogy nem mindenki aljas.

lavór 2016.05.19. 14:46:43

@énis:

Nem ismerjük az előzményeket. Lehet szóltak neki, de nem foglakozott vele.
A helyi ÁNTSZ is megérheti a pénzét...

commentes nikk 2016.05.19. 14:47:54

@Sörömpőőr: ez egy legenda, a teszkó meg a társai folyamatos ellenőrzés alatt állnak, nyilván ott se úgy mennek a dolgok, mint a Gerbeaud-ban, de sokkal jobban figyelnek rájuk a hatóságok, mint az ilyen zugkifőzdeszerű patkánylyukakra, mint ez a cukrászda a posztban.

commentes nikk 2016.05.19. 14:49:48

@énis: bakker, ahol ilyen mocsok van, azt én is szó nélkül felnyomnám. Az egész hely egy okádék, ha véletlen betévednék oda, és látnám az állapotokat, én is írnék egy levelet a hatóságoknak. Sajnos sokan keverik a vamzerkodást meg a besúgást azzal, hogy az ember totál jogos fogyasztóvédelmi aggályok miatt bejelentést tesz. Pedig utóbbi alap, mindenki érdeke!

Jossarian 2016.05.19. 15:14:05

@énis: Anyad! Kb. ennyi reakciot erdemel a velemenyed. Megerdemled, hogy szart egyel a csaladoddal egyutt es tudod, az vagy, amit megeszel.

joszip 2016.05.19. 15:26:22

@dr. pretender: Hát, lehet. Kár érte, egy korábbi beszámolóból az jött le, nála szigorúan gyümölcsből készülnek a fagyik.

lavór 2016.05.19. 16:24:26

@Elszármazott:

Igen, már jelezték, rosszul emlékeztem...
Már botsánatot is kértem..

csodatévő dzsagodar 2016.05.19. 17:32:00

A gödöllői kollégám azt mondta sírva, hogy régebben evett itt az öregnél kókusz golyót. Nem tudja, hogy miből volt, de lehet, hogy szőr is volt benne.

bringás bosszantó 2016.05.19. 17:55:45

Annyira nem vagyok otthon a fagyizós előírásokban de rémlik valami "folyóvizes adagolóöblítő". (Troll majd megírja a pontos nevét, a csattogós kanálra gondoltam.

Petíciósoknak ajánlanám figyelmükbe az utolsó fotón a "kanálmosó" állagát, színét, habját.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.19. 19:05:55

Kár, hogy a trackbacket a blog gazdája nem hagyja jóvá, van érdekes megközelítés arra, hogy Illés bácsi cukrászdája mennyire nem egyedi jelenség, és mennyi minden baj van vele.

Amúgy az "aranykor" többek szerint a nyugdíjkorhatár környékén is volt. Ha akkor sem vallott be annyi jövedelmet, hogy most jó nyugdíja legyen, az is beszédes.

2016.05.19. 19:44:35

@bringás bosszantó: "análmosó" :) a k-betű lekopott...

antisystem 2016.05.19. 20:09:50

Poster: "Ha most szeretne valaki nyitni egy cukrászdát, akkor egy vagon pénzt (több milliót) kell költeni a gépekre, a HACCP előírásokra, személyzetre (egyedül nagyon nehéz, már-már lehetetlen kiszolgálni, fagylaltot készíteni, rendelni, szállítani), a működésre stb. Ha életben akarsz maradni, és sikeres szeretnél lenni, akkor a felsoroltakra költeni kell, nem kérdés." - na, ha valamivel alapvető baj van, akkor az inkább ez... tudod, "itt az EU, nyithatsz Bécsben cukrászdát" - ha a társadalom azon 1%-ba tartozol, akinek van jó pár millája befektetni... ezt valahogy elfelejtették a plakátra írni anno tizenkét éve...

2016.05.19. 20:44:29

A lópatkoló kovácsokat sem sajnálja senki hogy a gumisok kiszorították őket. Meg a lósz*rt sem hiányoljuk azért annyira.
Az érzelmi zsarolásnak nincs helye a jogban.
De beszélhetnénk a vájárokról is. Városok néptelenedtek el a rendszerváltáskor a bányabezárások miatt.

jajdehülyevagyok 2016.05.19. 22:49:39

Szerencséjére a periférián maradt, s nem jutott el hozzá korábban a HACCP.

kris69 2016.05.20. 00:28:11

@GRANDFUN: Te kamikaze alkat vagy :-)

kris69 2016.05.20. 00:45:47

@joszip: Egy igazi cukràsz,szakàcs nem dolgozik ilyen higénia àllapotok mellett,itt nemcsak az elavult eszkozokrol van szo,hanem a mocsokrol.Dolgoztam én is régi 30 éves eszkozokkel,de karban voltak tartva és legfoképp tisztàk voltak.A bàcsit mint embert sajnàlom,a cukràszdàt a fotok,videok alapjàn,nem.Kell ,hogy legyen az emberben egy onkontroll,medig tudom jol és korrektul csinàlni amit csinàlok,itt ez nem volt meg dontott a hivatal,kivételesen igazat adok nekik.

annamanna 2016.05.20. 06:04:35

Én nyolcvan körüli idős férfiak véleményére lennék kíváncsi Illés bácsi kapcsán. Ők ennének Illés bácsi krémeséből? Szerintem nagy részük mi az hogy, nagyon is.

Az jutott eszembe, mintha a Mókus őrs most is Bagamérire támadna:

"Bagaméri egy régivágású cukrász kisiparos. Noha a gyerekek Elemérnek nevezik, fagylaltoskocsiján a Bagaméri Jácint név olvasható. Egyedül dolgozik kis külvárosi műhelyében, fagylaltját maga készíti. A kor szokása szerint fagylaltos triciklijével megy minden nap árulni egy térre. Egykoron a város egyik legismertebb fagylaltosa volt, de a gyerekek körében elterjedt róla, hogy mérgezett, de legalábbis ehetetlen fagylaltot árul, azóta szinte senki sem vásárol tőle. Mivel a fagylaltja továbbra is jó, nem érti a pletyka okát, úgy érzi, hogy meg van átkozva. Már maga sem hisz a sikerben, munka közben rezignáltan és fásultan ismételgeti szlogenjét: „itt van, megjött Bagaméri, ki a fagylaltját maga méri”.

Alapvetően jóindulatú és szeretetre vágyó, de a külvilág hatására kissé mogorva úriember. Bizalmatlan, intrikus, magának való, ugyanakkor kissé naiv és hiszékeny, állandóan felül a gyerekek beugratásának. Néha megkéri a helyi parkőrt, hogy helyettesítse fagylaltot árulni, de az is állandóan becsapja, a fagylaltját megeszi, az esetleges bevételt elsikkasztja. Bagaméri családi állapotát tekintve egyedülálló, de van egy kutyája."

"a gyerekek lépten-nyomon kibabrálnak vele"
hu.wikipedia.org/wiki/Bagam%C3%A9ri

mel gibson 2016.05.20. 07:54:01

A poén az, hogy állt a retek az öregnél, de senki, soha meg nem betegedett az ott vett cuccostól.

Egyébként meg nagyon ne ugassatok, mert ahol most veszitek a sütit-fagyit, ott meg lejárt szavatosságú alapanyagokból dolgoznak...
Attól a sztoritól sokkal jobban ki voltam akadva.

2016.05.20. 08:18:58

@csőcsere: Akkor ez csupán urban legend volt, én kérek elnézést.

csőcsere 2016.05.20. 09:16:52

@Átlagos Nevű: - Na, látod, milyen jó, hogy utánanéztem, így már mindenki tudja. - mondta Okoskatörp. Mjad megigazította orrocskáján a szemüvegét és kisvártatva elbotlott egy fűszálban.

csőcsere 2016.05.20. 09:17:50

@...elmúlik...: hagyd csak, lásd az előbbi hszemet.

Fiona Schultz 2016.05.20. 09:31:44

Nekem konkrétan hányingerem támadt a képek láttán.

Thomas Dantes 2016.05.20. 11:28:42

@mel gibson: Te tudod, hogy soha senki nem lett beteg? Honnan? Minden embert személyesen ismersz, aki ott vásárolt?

Attilajukkaja 2016.05.20. 11:36:55

Ti mit lattok, ha rakattintotok a facebookos linkre, ami kapcsolodik a cikkhez?

papnee 2016.05.20. 12:21:00

@dr. pretender: Bennem is ugyanez a kérdés merült fel. Soha nem gondolkozott, hogy addig amíg jól megy, fejlesz, javít, újít? Nem is értem.

na4 2016.05.20. 12:26:36

Aki ilyen helyen bármit megvesz és még a szájába is veszi, az megérdemli a sorsát. Hányinger!!

NastroAzzurro 2016.05.20. 12:44:40

A cikk írója egy idióta. :)

Attilajukkaja 2016.05.20. 14:50:32

@NastroAzzurro:
"A cikk írója egy idióta. :)"
Ezzel csak magadnak allitottal ki egy bizonyitvanyt.

Burgermeister 2016.05.21. 06:58:16

Már rég be kellett volna záratni!!! Követelem, hogy az ellenőrző hatóságokat vegyék elő, vezetőket basszák ki! Hogyan ellenőrizték ezt az okádék helyet évekig?

kokuszpok1960 2016.05.21. 10:10:18

Mióta Illés bácsi cukrászdájának ügye terítékre került és mindenki el tudta mondani pro és kontra a tutit, csak az maradt ki: hol vannak a géppisztolyos fogdmegek, akik arra KÉNYSZERÍTIK szegény népeket, hogy "ilyen" körülmények közt készült fagylaltot vagy süteményt egyenek?
A vevők vélhetőleg szabad döntésünkből mentek be és ették teli szájjal a cukrászda készítményeit - és az, hogy 50 évig állt, azt mutatja, hogy egyesek (nem kevesen) többször is megtették ugyanezt. Lehet, hogy volt valami, ami miatt érdemesnek tartották (akár visszatérően) betérni ide.
Nem kellene az emberek önálló döntésére a választást?!

ekat 2016.05.21. 11:33:32

@Wooden Tiger: Szerintem az "idős bácsi" csak az író társadalmi osztályáról tudósít, engem az ilyen cím ponthogy taszít. Egyszerűéknél egy idős atomtudós is bácsi....

safranek 2016.05.21. 16:42:10

A krémes finom volt, érezni lehetetett, hogy igazi alapanyagok vannak benne (gondolom a bácsi nem fért hozzá mindenféle porokhoz meg adalákokhoz), nem úgy, mint a Solier és a Sulyán féle műanyag ízű sütijeiben.
Látható, hogy jó körülmények közt is lehet szart csinálni és fordítval

safranek 2016.05.21. 16:44:04

Mi a jobb? HACCP + porok, adalékok, állományjavítók, szinezékek? Ne gondoljátok, hogy a modern és tiszta cukrászdában jobb amit kaptok!

Attilajukkaja 2016.05.21. 18:12:45

@safranek: Mintha csak ez a ket kategoria letezne: a szutykos, gusztustalan helyen, amde igazi alapanyagokbol keszult fagyi vagy sutemeny, es a higienikus, normalis korulmenyek kozott arult edeseggek, amelyek tele vannak lejart szavatossagu, ketes minosegu szarokkal.
Menj el pl. a Daubnerhez vagy az Auguszthoz es meglatod, hogy van egy harmadik alternativa is.

safranek 2016.05.22. 15:16:41

@Attilajukkaja: az a baj, hogy ebből is kevés van, a többség meg....

Attilajukkaja 2016.05.22. 19:04:11

@safranek:
Szerintem egyre tobb jo cukraszda, fagyizo van Budapesten (ahogy etterem is). Godollot nem ismerem.
süti beállítások módosítása